Haber

Diyarbakır’dan Encü’ye yanıt: Güç ve anlayış değişecek

Polis vatandaşa tokat atabilir mi? Halkın oyu ile milletvekili olarak meclise giren ve meclisin üçüncü büyük partisi İstanbul İl Eşbaşkanı olan bir kişiye polis şiddet uygulayabilir mi? Evet, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’nün polisle karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıkan şiddet olaylarından bahsediyoruz.

İdamı yakılan hasta ve yakınları, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde meydana geldi. “Hastalara ve infaz edilen mahkumlara özgürlük, tecride son” sloganıyla gerçekleştirilmek istenen eyleme polis izin vermedi. Basın açıklamasına katılan çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Polislerden birinin HDP İstanbul İl Eşbaşkanına tokat attığı görüntüler kısa sürede yayıldı.

Encü’nün maruz kaldığı şiddete farklı kesimlerden tepkiler geldi. Aslında Kürt halkını temsil eden kurum ve kişiler ile demokrasi mücadelesi verenler ilk kez şiddete maruz kalmıyor. Hemen hemen her eylem ve faaliyet, polis baskısı ve şiddetiyle sonuçlanır. Faaliyet alanının aksine yaşlı kadın, genç ve çalışanların yerde sürüklenerek dövüldüğü, dövüldüğü ve elleri kelepçeli olarak gözaltına alındığı gözle görülür hale geldi.

Ancak Diyarbakır ve diğer bölge vilayetleri söz konusu şiddeti hem yanaklarında hem de yüreklerinde hissettiler. Bu acıya duyulan öfke, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Daha tokat yemediniz. Sandığı bekleyin, göstereceğiz!” Sözünü ve tarafını sözlerinde buldu.

Diyarbakır’daki siyasetçiler Encü’ye yönelik şiddeti nasıl karşıladı? Şiddeti nasıl yorumladılar? Ulaşabildiğimiz siyasetçilerden DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Ülsen, Geleceğin Paris İl Başkanı Aydın Altaç ve UYGUN P İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu ile görüştük. Ülsen, Altaç ve Ensaroğlu, Ferhat Encü’ye yönelik polis şiddetini kınayarak, tokatın tüm topluma atıldığına dikkat çekti.

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Polisin HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü’ye yönelik hakaret ve şiddetini kabul etmek mümkün değil.” Bu tokadı böyle görmek sivil ve demokratik siyasetin en büyük kayıplarından biri olur. Tüm muhaliflere, demokratik ve sivil alanda siyaset yapmaya çalışanlara ve daha da önemlisi tüm topluma fırlatılmış olarak kabul ediyorum” dedi.

‘ROBOSKI İLE YAKIŞMAZLAR’

Ülsen, bu olayın kendisine bir başka yanıtı daha olduğunu belirterek, “Ferhat Encü, Roboski’nin ailelerinin hakları için uzun süredir mücadele ediyor ve bu nedenle hapishaneler, gözaltılar ve şiddetle karşı karşıya kaldı. Bu tokat, bu tarihsel sürecin geldiği noktayı işaret etse de aslında devlet aklının Roboski ile uzlaşmayacağının ifadesidir.

KÜRT HUKUKU NE ZAMAN MEVCUT

DEVA Partili İl Başkanı Ülsen, “Burada ben de basmakalıp sözler kullanabilirim: Polisin görevinin güvenliği sağlamasından, hukuk devleti içinde hareket etmesine kadar. Hatta yetmez diyebilir ve ilgili polisin derhal görevden alınması gerektiğini ve cezasızlık politikasının bizi nereye getirdiğini gösterebilirim. Ancak tüm bunlar bana göre Ferhat Encü’ye atılan tokatın karşılığı olarak çok sonra söylenmesi gereken sözler. Bütün sorun Kürtler söz konusu olduğunda devletin aklının hiç değişmemesi. Çünkü Kürdün onurunu aşağılamak, kameralar önünde pervasızca teşhir etmek, iktidara ve siyasete güvenenlerin zevk olarak gördükleri bize verdikleri cevaptır. Tam da bu nedenle Ferhat Encü’ye tokat atıldığında en çok bizim yanaklarımız kızardı.

‘BU GÜÇ YAKLAŞIMI DEĞİŞECEK’

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, asayiş ve vatandaşların can güvenliğini sağlamakla görevli bir polis memurunun HDP İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü’ye attığı tokadı şiddetle kınadığını söyledi. Polis şiddetinin iktidar siyasetinin dışında değerlendirilmemesi gerektiğine değinen Altaç, “İçişleri Bakanı ‘Yıkın, kanun sonra gelir’ diyor. İktidarın başında bulunan Anayasa Mahkemesi’ni ve AHİM’in kararlarını tanımadığını söylüyor. Böyle konuşunca polis de Ferhat Encü Bey’e tokat atma cüretini görüyor. Polis, hükümetten aldığı güç ve hükümetten aldığı onayla Mithat Sancar’ı abluka altına alıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

Encü’nün maruz kaldığı polis şiddetine verilen tepkinin yetersiz olduğuna değinen Altaç, “Bu şiddete daha güçlü bir tepki gösterilmesi gerekiyor. Güçlü tepki herkesin çıkarına olacaktır. Çünkü Sayın Encü’ye atılan tokat, aynı zamanda siyasetçilere, demokrasi ve hukuk mücadelesi veren herkese altın sopayı göstermek içindir. Muhalefet, hükümetin her faaliyeti kriminalize etme ve terörizmle ilişkilendirme girişimine karşı cesur ve hazırlıklı olmalıdır. Bu tokatın masum olmadığının bilincinde olarak polis şiddetine karşı çıkılmalıdır.”

İktidarın tüm siyasi partileri, STK’ları, kanaat önderlerini ve tüm muhalefeti kriminalize ederek şiddet kullandığını belirten Altaç, “İktidar etnik kimlikler ve inançlar üzerinden ülkeyi birbirine düşürmeye çalışıyor. Ancak bu devam etmeyecek. Bu ortam değişecek, millet bu ortamın değişmesini istiyor ve milletin de bu ortamı değiştireceğine inanıyorum. Bedelini hepimiz ödeyeceğiz ama bu hükümet ve anlayışı değişecek” dedi.

‘UTANÇ DURUMU’

YETERLİ Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu, Ferhat Encü’ye yönelik şiddeti kınadığını söyleyerek, “Polis vatandaşı ve devleti korur, seçilmiş kişiye şiddet uygulayamaz. Hakkında soruşturma başlatıldı. Bu durum karşısında yapılması gerekenler yapılmalıdır” dedi.

Ensarioğlu, “Görevli memura hakareti kabul etmeyen biri olarak söylüyorum ki polis seçilmiş siyasetçiye tokat atamaz. Bunun yapılması gerekiyor. Karşı taraftan kışkırtılsa bile tokat atmasına sebep olamaz. Bir kişinin siyasi görüşünden dolayı şiddete maruz kalması demokrasi adına utanç vericidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu